neděle 17. května 2015

Bloggeři vs. Youtubeři

V poslední době jsem jsem narazila na jakési náznaky bojů mezi bloggery a youtubery. Tedy, budu upřímná, ty náznaky byly jen ze strany bloggerů. Konkrétně to byl jeden článek, kde holčina popisovala, jak jí youtubeři přijdou vlastně úplně směšní... jak nechápe, že někoho může bavit koukat na úplně neznámého člověka na videu a že ten člověk má, nedejbože, i úspěch. Byl to takový výsměch těm lidem za kamerou... Pak také zmiňovala, že blogger je v podstatě "víc", protože svým psaným příspěvkem dává prostor pro diskuzi. Druhý případ náznaku "blogger je víc" byl v podobě jakéhosi poznatku, že youtuber je vlastně lenoch, protože se jen vyžvaní na kameru, kdežto blogger píše článek, fotí atd. Vzhledem k tomu, že dělám v určité míře obojí, rozhodla jsem se toto téma rozebrat...





Proč ráda koukám na videa na youtube?

1) Ztotožnění se

I když blogger napíše hezký článek, neztotožním se s ním, bohužel, tak, jako s člověkem, který působí na téměř všechny moje smysly pomocí videa. Toho dotyčného můžu vidět, slyšet, ještě k tomu mě baví obsahem videa a můžu se rozhodnout, jestli je mi sympatický, nebo ne. U někoho, kdo hezky píše, ocením opravdu jen ten psaný text. Pokud se s ním nějak více nezkontaktuji, tady veškerý zážitek končí. Nevím, jestli hezký obličej na profilovce vlastní sympatická osoba, nebo někdo, koho bych ve skutečnosti nechtěla potkat. Nevidím mu do očí, když čtu ty řádky... prostě mám jen ten text. To je první důvod, proč preferuji mluvené slovo.

2) Příjemná chvilka

Přiznám se, že je pro mě daleko příjemnější si doma pustit sympatickou youtuberku/youtubera, než číst nějaký článek. Je to v podstatě ten samý důvod jako byl v bodě jedna. Když si ráno udělám snídani, pustím si videjko na téma, které mě baví, je to pro mě jako bych koukala na televizi. Jen ještě s tím bonusem, že koukám na osobu, se kterou mnohdy sdílím názory, vkus atd. a není to tak sterilní jako psaný text. Tedy není tak nepochopitelné, že si divák tu danou osobu oblíbí právě pro jeji osobnost. I když první dojem samozřejmě může být jiný, než po nějaké době.

3) Lenost

Tady se můžou vyžít všichni ti, kteří lamentují nad dnešní mládeží, jak jen hraje playstation a nechce číst ty krásy, co nám tu naši spisovatelé spíchli na koleni, když po večerech díky absenci PC a internetu neměli co dělat. Jo, jsem líná si něco přečíst... radši si zajdu do kina, nebo kouknu na film v televizi. Je to příjemná relaxace (což může být i knížka) a je to prostě nenáročný. Pro mě osobně je příjemná podívaná lepší zážitek, než čtení.

4) Nemusím u toho sedět

To je opravdu důležitý bod... Když si pustím video na internetu, tak si u toho můžu dělat co chci. Uklidit pokoj, sklidit prádlo, složit ho, vytřídit si věci ve skříni... prostě cokoliv. Jen najedu na tlačítko "PLAY" a mám o zábavu postaráno. Nemusím být přilepená očima na obrazovce PC a pět minut číst.

5) Nevěnuju tolik energie do blbů

Pokud si pustím video nějakého blba/dylinky, tak ho prostě vypnu a pustím si jiné. Ta chvilka strávená nad jejich videem mě trápí méně, než kdybych četla nějaký stupidní článek. Proč? Protože jsem u toho opět dělala i něco jiného a nevynaložila tolik energie, i když to zní asi srandovně.


Dává video na youtube prostor pro diskuzi?

Jistěže ano! Pokud jste někdy viděli komentáře pod videem, myslím, že je jasné, že youtubeři diskuzi vyvolávají. Když je youtuber trochu známý, dokáže vyvolat stejné nebo i větší vášně než blogger. Takže poznámka, že blogger dává prostor k diskuzi a youtuber ne, je naprosto nesmyslná.

Vyžaduje tvorba youtubera méně úsilí než bloggera?

To záleží jakého bloggera a youtubera srovnáváme. Berme to ale tak, že oba dělají svoji "práci" tak, jak mají... tedy kvalitně a se vším všudy a oba recenzují kosmetické produkty.

Projděme si to v jednotlivých krocích.

Co musí udělat blogger, který např. recenzuje, aby vyšel článek?

1) Vezmeme-li bloggera, který recenzuje kosmetické výrobky, tak nějaký čas si určitě vezme projednávání se spolupracující firmou nebo nákup produktů, není-li spolupráce.

2) Pokud chce psát recenzi, tak výrobky musí řádně otestovat. Když tedy zkouší, např. krém proti vráskám, který slibuje omlazení pleti za dva týdny, musí ho tu dobu zkoušet. Ovšem během té doby si může dělat i jiné věci.

3) Připravuje se před focením (výběr místa, úklid, líčení...)

4) Když dojde k nějakému závěru, měl by produkty nafotit, vyhledat si nějaké doplňující informace, napsat článek. Když fotky stáhne, tak uvést zdroj.

HOTOVO

následuje:

5) Po publikování příspěvku odpovídá na komentáře atd., připravuje si další recenzi.

Co musí udělat youtuber, aby publikoval video na to samé téma?

Body jedna až tři vlastně zůstávají stejné, pro recenze platí ty samé podmínky. Nakoupit, otestovat, připravit se. Postup se liší od bodu čtyři, kdy youtuber nepíše článek, ale natáčí video. (Předpokládám, že nedělá obojí.)

4) Samotné natáčení, vyhledání doplňujících informací (berme v potaz i to, že video se třeba natáčí i vícekrát, protože když člověk udělá chybu, nemůže jen tak stisknout backspace nebo DELETE)

5) Stříhání a různé upravování videa

6) Renderování - podle délky videa

7) Nahrávání na youtube - podle délky videa (při tom se většinou video i kontroluje, jestli je vše v pořádku)

8) Popisování videa na youtube

HOTOVO

následuje:

9) Odpovídání na komentáře, příprava následující recenze

Jak sami vidíte a jak si asi domyslíte, pokud chce někdo natáčet videa na youtube, rozhodně to nemůže dělat líný člověk, protože je to opravdu pracné. I když zrovna nerecenzuje, pořád jsou s tím spojené i jiné úkony, které se neudělají samy. K tomu si youtuber nemůže kus videa natočit doma a kus venku (tak jako může psát blogger článek), ale je většinou vázaný setrvat na jednom místě. To v tom lepším případě... v tom horším všechnu techniku a výbavu bere na místa, kde chce video vytvořit. Občas je k tomu potřeba i jiná osoba.

Dle mého názoru je obojí náročná záležitost, ale je to radost, pokud člověka baví. Nicméně, nemyslím si, že blogger je víc, než youtuber, protože se v dnešní době tak málo čte. A youtuber není víc, než blogger, protože se umí prezentovat na kameru. Obě ta odvětví tu v současné době mají místo a často se prolínají a obě mají své výhody a nevýhody. Většina youtuberů začínala právě jako bloggeři, nebo si naopak youtubeři dodatečně založili blog.

Proto tohle vzájemné přečůrávání "kdo je víc" nechápu a přijde mi směšné, protože každý prostě jen dělá to, co je mu bližší, a co mu vyhovuje. To je právě výhoda... že si člověk může zvolit. Stejně tak si uživatel zvolí, jestli si raději přečíst článek, nebo koukat na video a netřeba ho odsuzovat za to, jestli si zvolí jedno nebo druhé...

Na závěr chci ještě říct, že netvrdím, že jsem na nějaký bloggerský nebo youtuberský úkon nezapomněla. Jen vše beru logicky a ať se na to dívám jakkoliv, práce s youtube je zkrátka stejně náročná jak práce s blogem. Jen samotný úkon (líné "vykecávání" se do videa) je jednodušší než psaní. Pokud to ale člověk bere jako celek, zas taková sranda to není... No, posuďte zkrátka sami. :)

Vaše

Lilian Voss



10 komentářů:

  1. Skvělý článek :-) Krásně napsané, souhlasím s tebou :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/me-elfi-zlaticko.html

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou :-) ja se koukám na blogy i na Youtubery. Myslím si že každému vyhovuje něco jiného a obdivuji ty, kteří si před tu kameru sednou a povídají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne každý může dělat youtube a ne každý může dělat blog :) a rozmanitost je krásná...

      Vymazat
  3. Souhlasím s tebou :-) ja se koukám na blogy i na Youtubery. Myslím si že každému vyhovuje něco jiného a obdivuji ty, kteří si před tu kameru sednou a povídají...

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo pekne podrobne rozebrano super :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak již bylo řečeno, je vše podrobně popsáno a rozebráno, článek je pěkný, souhlasím ve všem....

    OdpovědětVymazat
  6. Na jednu stranu proč ne. Pokud hledáte práci, jste šikovný a váš obsah bude mít smysl. U většiny současných youtuberů mi ale přijde, že se spíš snaží práci vyhnout a naopak bych jim pár týdnů hledání práce Praha na pár týdnů naordinoval. ;-) A to nemyslím nijak zle a se vším respektem k výjimkám.

    OdpovědětVymazat