čtvrtek 27. listopadu 2014

13. komnata Lilian Voss - Panická porucha (a jiné) Part 2


4 komentáře:

  1. Ahoj Martino,
    říkáš, ať ti to někdo vysvětlí v komentářích. Tak se o to tedy pokusím. To, co se ti stalo není naprosto nic nového. Je to něco, co je velice dávno známé a také lidé už dávno v minulosti věděli co to je a jak se z toho tvého stavu dá dobře dostat úplně ven. Jenomže tenkrát lidé neměli ani internet, ani skripta, tenkrát si lidé svoje moudrosti předávali z generace na generaci v bájích a pohádkách. Říkáš, že někdy máš pocit, jako bys ty neovládala svoje ruce, potom se ti najednou v hlavě objeví děsivé myšlenky, u kterých také máš podezření kde se tam vzaly a jakoby také neodpovídaly tvému naturelu. Také říkáš, že je to pořádný průser, mít takovéhle myšlenky. Přeci sama dobře víš, že připravovat se na skok z balkónu by tě samotnou asi jen tak nenapadlo. Takže nebude těžké, aby sis zkusila představit, že by to mohl být takový velký podvod ve tvém vlastním myšlení a některé ty průserové myšlenky, které tě děsí, třeba vůbec nejsou tvoje, ale úplně cizí. Já vím zní to děsivě, ale zkus pochopit tu moudrost dobře ukrytou v mnoha pohádkách a určitě si to dáš dohromady sama. V pohádce princezna v touze po ženichovi upíše svoji duši čertu a za rok a den si jí ten čert odnese do pekla. Tomu čertu patří potom duše, té princezny. Copak to asi tak bude ta duše, tedy psyché člověka, jestlipak to náhodou nebude to myšlení v duchu, kde se ti najednou vynořují ty děsivé, čertovské myšlenky, ze kterých jsi tak nešťastná a vyděšená, že několikrát ty sama opakuješ a píšeš, že je to peklo, jestlipak to nebude to stejné peklo, kam si ten čert odnesl v té pohádce tu princeznu. Vždyť přeci právě to právo moci nad tou svojí duší, které svojí morální chybou princezna tomu čertu přenechala je řešením té hádanky. Čert si princeznu v tom pekle strčí pěkně do kotle a přikládá a přikládá a princezna trpí vyčerpávajícím nespaním, točí se jí hlava, je jí úplně blbě, buší jí srdce a ten čert jí ještě podstrkává do jejího psyché myšlenky, které jí vedou k tomu, aby naplnila podstatu té smlouvy. (pokrač)

    OdpovědětVymazat
  2. Víš Martino jaká je ta chytře ukrytá podstata oné smlouvy? No přeci, ta podstata smlouvy s čertem je v tom, že ta smlouva je podepsaná vlastní rukou a vlastní krví, jako když si někdo podřeže žíly, nebo skočí z balkónu, přesně tak, jak ti to říká to tvoje myšlení, aby vlastní rukou tekla vlastní krev. Možná, že už trochu začínáš tušit, že to tvoje myšlení asi bude taková pěkná habaďůra, taková dokonalá bouda a že by stačilo začít rozlišovat které ty myšlenky jsou Martiny a které ty myšlenky jsou ty špatné, zlé a ty zlé myšlenky začít odmítat a zavrhovat je, jako cizí, tedy nepatřičné. Pamatuješ si, že v pohádce čert hraje s někým karty a vždycky vyhraje, protože švindluje a podvádí? On ten čert hraje totiž s falešnými kartami. Copak kdyby to s těmi kartami v té pohádce byla taková malá alegorie a ten čert nepodvádí s kartami, ale ve skutečnosti s myšlenkami, s tvými myšlenkami Martino, které ty považuješ za pravé, tedy za své a ony ty myšlenky jsou falešné, tedy aniž by sis to byla schopná uvědomit, tak právem moci nad tvojí duší ti je tam ten čert podstrkává a ty nemůžeš pochopit proč pořád v té hře o svůj život prohráváš a prohráváš. Znáš Martino pohádku Nesmrtelná teta? Do království (myšlení) přichází zlá bytost, ujímá se moci, všechny lidi zmate tím, že mění ano v ne a naopak mění zase ne v ano, přesně tak jak sis toho všimla ty sama na sobě a že by tedy člověk měl udělat pravý opak toho, co mu říká jeho myšlení. Když tedy myšlení říká utíkat, tak naopak zpomalit. Když myšlení říká odmítnout nabídnutou pomoc, tak právě naopak ji přijmout. Právě proto se v mnoha pohádkách říká rozhodni se srdcem, protože to myšlení patří podle té smlouvy tomu čertu a tedy to vlastní myšlení člověka velice chytře a systematicky obelhává a ničí. Možná tě právě napadá, že tys nic nepodepisovala, jenomže ten podpis vznikl v okamžiku úmyslného spáchání nějaké hrubé morální chyby a k tomu papír netřeba. Co se potom děje s tou princeznou v tom pekle, o tom nám tady předkládáš nádhernou reportáž téměř v přímém přenosu. Co bude dál záleží jedině na tobě. Rozhodni se srdcem Martino. To je ta pohádková dobrá rada. Čertovské myšlení je špatný rádce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, musím říct, že vaše symbolika v těch pohádkách mě zaujala. :) Já jsem vlastně doteď při svých nutkavých myšlenkách využívala metodu STOP, která zabírala. Prostě jsem ten tok nepříjemných myšlenek zastavila nebo přesměrovala. Ale tohle se mi zdá zajímavější... musím říct, že v posledních dnech, kdy vysazuju AD a jsem z toho vystresovaná, na mě nějaká ta nutkavá myšlenka přijde, a pak si vzpomenu na vaše komentáře a uklidní mě představa, že není moje, tak se nemusím bát. Já ve svém prvním článku psala vlastně něco podobného... že rozhodování má v rukou panika a já ho potřebuji získat zpět, takže mi vaše rady dávají smysl. Je to moc hezky napsané a zatím účinné, děkuji. :)

      Vymazat
    2. To není moje symbolika Martino, ty pohádky složili kdysi dávno lidé, kteří byli v naprosto stejném průšvihu jako jsi nyní zrovna právě ty. Jenomže oni se z toho dostali a chtěli třeba právě tobě nějak vzkázat, jakým způsobem to jde docela dobře a jak za pár měsíců z té hrůzy zdrhnout. Jenomže to bys musela dokázat překonat svůj strach, který se ve tvém myšlení sám a ničím nepodložen vytváří. Právě ten zbytečný strach tě drží v tom tvém pekle a hezky si tě tam griluje. Najdeš odvahu a dokážeš, jak si sama někde napsala, udělat pravý opak toho, co ti říká tvé nemocné myšlení? Pokud to dokážeš a dokážeš v sobě nalézt i schopnost pokory a přiznání si svých chyb, tak bych to viděl na krásné jaro, zase zdravé mladé holky. Je to na tobě.

      Vymazat